пʼятниця, 20 травня 2022 р.

Поради батькам "Як відповідати на дитячі запитання"

                                                  

    Однією з особливостей дітей дошкільного віку є допитливість або наявність пізнавального інтересу, які проявляються в різноманітних запитаннях, особливо на п’ятому році життя. Саме в цьому віці дітей називають «чомучками». Основою дитячих запитань є активна розумова діяльність. Психологи виявили різні мотиви дитячих запитань, і на цій основі розділили їх на дві групи:

 Пізнавальні питання

     Наприклад: «Чому у ялинки взимку зелені голки?», «Чому жінки носять взуття з каблуками?» і т.д. Діти запитують про все: про взаємини дорослих, про космос, про Бога. Дітей найчастіше цікавить що-небудь таємниче, загадкове, а також світ дорослих людей.

Комунікативні питання

     Наприклад: «Що ти робиш?» Дитина прекрасно знає відповідь, але задає питання для того, щоб увійти в контакт.

     Характер запитань змінюється від віку дітей. У 2-3 роки діти зазвичай запитують: «Що це?», «Що ти робиш?», «Вона яка?», «Чиє це?». З 4-5 років йде період «чомучок», тобто у дітей з’являється величезна кількість пізнавальних запитань: «Чому хмари пливуть по небу?» або «Чому в дуба криві гілки?». З 6-7 років, кількість запитань зменшується. Одні вчені пояснюють це тим, що дитина сама намагається знайти відповідь, маючи вже певний життєвий досвід і досвід розмірковувань. Інші вчені вважають, що кількість питань зменшується тому, що дорослі не вміють відповідати на запитання дітей, тим самим гублять допитливість.

Хочу запропонувати вам цікавий матеріал на тему: "Як відповідати на дитячі запитання"

                           





Немає коментарів:

Дописати коментар

  Доброго дня, сьогодні останній день нашої спільної роботи у блозі. Я прощатимусь із вами. Я кажу до зустрічі у нашому садочку.Усіх вас чек...